Λιμενάρια Προϊόντα

Προϊόντα

Μέλι
Σήμερα, παράγονται στην Θάσο αρκετές χιλιάδες κιλά μέλι, που προέρχεται είτε από ποικιλίες δέντρων (πεύκο, έλατο κ.λ.π.), είτε από ποικιλίες ανθέων (θυμάρι κ.λ.π.).

Κρασί
Από τα αρχαία χρόνια η Θάσος ήταν διάσημη για τα κρασιά της και πολλοί την εξύμνησαν για αυτά.
Στη σημερινή Θάσο η παραγωγή κρασιού είναι πολύ περιορισμένη. Η χρυσή εποχή του Θάσιου οίνου ορίζεται κυρίως στην βυζαντινή και κυρίως ελληνιστική και κλασσική εποχή. Η συνταγή για την παραγωγή του θασίτικου κρασιού βρίσκεται στα Γεωπονικά, ένα γεωργικό εγχειρίδιο του 10ου αι. αλλά σίγουρα η τεχνική ήταν παραδοσιακή. Τη μεγάλη σημασία που είχε το κρασί για την οικονομία του νησιού μαρτυρούν και νόμοι που βρέθηκαν χαραγμένοι σε μαρμάρινες επιγραφές και αφορούν στην εμπορία του κρασιού.

Ελαιόλαδο
Από τα τέλη του 18ου αιώνα οι ελαιώνες αντικαθιστούν τις εκτάσεις των αμπελιών. Έτσι για τους κατοίκους του νησιού το λάδι αποτέλεσε ένα βασικό διατροφικό στοιχείο. Η ευεργετική δράση του ελαιόλαδου οφείλεται στην σύνθεση του και ιδιαίτερα στην πλούσια περιεκτικότητα σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα τα οποία αντιπροσωπεύονται κυρίως από το ελαϊκό οξύ.  Το λάδι είναι το κατεξοχήν παραδοσιακό προϊόν της Θάσου, χαρακτηρισμένο και σαν Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Υπάρχουν αρκετοί ελαιουργικοί συνεταιρισμοί, σε όλο το νησί (σχεδόν σε κάθε χωριό), που παράγουν και εμφιαλώνουν λάδι σε 10λιτρες, 5λιτρες, αλλά και σε μικρότερες συσκευασίες

Γλυκά του κουταλιού
Τα γλυκά του κουταλιού παρασκευάζονται σε πολλές περιοχές της Ελλάδας. Η διαφορά είναι πως στην Θάσο παρασκευάζονται με το θασίτικο μέλι που παράγεται από τοπικούς μελισσοκόμους. Έτσι όλα τα γλυκά του κουταλιού αποκτούν μια πραγματικά ξεχωριστή και μοναδική γεύση.
Ξεχωριστή φυσική γεύση προσφέρουν τα παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, που παρασκευάζονται στην Θάσο εδώ και πολλά χρόνια από διάφορα είδη φρούτων, κυρίως από σύκα και καρύδια που αφθονούν στο νησί. Θα βρείτε πάρα πολλά καταστήματα και σταντ που πουλάνε γλυκά του κουταλιού, σε όλη την Θάσο. Ακόμη στα Λιμενάρια μπορείτε να δοκιμάσετε τους ξακουστούς λουκουμάδες.

Εξόρυξη Μαρμάρου
Από το 1979 το λευκό  μάρμαρο της Θάσου (γνωστό από την αρχαιότητα και σε ευρεία χρήση στους ρωμαϊκούς χρόνους), γίνεται περιζήτητο και εξάγεται κυρίως σε αραβικές χώρες. Η μεγάλη ζήτηση, σε συνδυασμό με την έλλειψη άλλων κοιτασμάτων λευκού μαρμάρου στην Ελλάδα, οδήγησε στην μεγάλη λατόμευση των μαρμαροφόρων περιοχών του νησιού.